Bo & Miljö

Bo och Miljö


Hannäs socken

Hannäs socken ligger i den södra delen av Åtvidabergs kommun i Östergötlands län. Åtvidabergs kommun har cirka 11 500 invånare.  Hannäs tillhör  landskapet Småland och  gränsar   till Valdemarsviks och Västerviks kommuner .


Hannäs socken ligger centralt mellan Norrköping, Linköping och Västervik. För Dig som prioriterar livskvalité, som vill bo och leva nära naturen finns här bra service och billigt boende som uppväger en pendlingskostnad.


Hannäs socken är uppdelad i tre byar, Hannäs kyrkby, Rumma och Kvarnvik-Holmbo. I kyrkbyn finns förskolan, och i Kvarnvik finns lanthandeln. 


Hannäs är en befolkningsmässigt liten socken med ca 475 invånare. Alla känner alla här. Det är en trygghet, vi hjälper varandra.


Hannäs socken, som till en femtedel täcks av sjöar och vattendrag, är idealiskt för naturupplevelser och avkoppling. Från Yxningen i norr till Vindommen i söder finns det gott om vackra sjöar som lämpar sig för fiske, bad och kanotpaddling, samt turer med långfärdsskridskor när isarna har lagt sig. Skogarna bjuder på gott om bär och svamp. Flera vandringsleder och naturreservat finns för rekreation. Dessutom finns det ätliga grodor!Historiskt


Hannäs kyrkoruin belägen på Hanens Näs.


Hur Hannäs har fått sitt  namn

Det berättas av förfäderna, att de äldste i forna tider tvekade om var kyrkan skulle byggas. Detta avgjordes med en mycket säker metod. En tupp släpptes ut ur en fiskebåt på sjön Vindommen, och den slog sig ned på en öde plats, där nu Hannäs kyrka finns. [Idag ruinen av den gamla kyrkan.]


Socknen fick sålunda sitt namn av både Hane [tupp] och ordet Näs [halvö] => Hannäs.


Första gången Hannäs är känt i skrift, är i ett testamente utfärdat av Nils Magnusson i Vinäs, daterat 27 oktober 1360.

Kommunindelning

Hannäs socken blev administrativ primär-kommun från och med den 1 januari 1863. Kommunerna på landsbygden blev då lika med socknarna.


Så småningom konstaterades att dessa kommuner var alltför små. Resultatet blev att från och med den 1 januari 1952, existerade inte Hannäs som egen kommun längre, utan en sammanslagning gjordes med Gärdeserums och Ukna kommuner till en kommun som kom att heta Uknadalens landskommun.


Detta förhållande kom att gälla fram till att det var dags för den kommunreform som gäller idag. Från och med den 1 januari 1971 kom Hannäs socken att uppgå i Åtvidabergs kommun.Här finner du information om hur det är att bo och leva i Hannäs.


Översikt


  • Hannäs socken  • Östergötland län


  • Smålands landskap


  • Folkmängd 464 (2023-12-31)
                       477 (2022-12-31)


Smålands


Landskapsvapen


Blomma

Linnea

Djur

Utter

Fågel

Taltrast

Fisk

Mal

Insekt

Bålgeting

Äpple

Hornsberg

Svamp

Koralltaggsvamp

Mossa

Lysmossa

Grundämne

Kalium

Det som blomsterkonungen inunder höga granar fann,

något skönare man ej

beskriva kan.